Ha télen nem mézeskalács vagy dió, akkor a ragsorban következő a csoki és a narancs párosa. A narancsot nem is annyira enni szeretem, mint inkább kibontani. Megvan annak a varázsa, amikor december elején, már a karácsony hangulatában kibont az ember egy narancsot és megcsapja az illat, majd betölti az egész helyiséget. Ilyenkor jöhet a narancs illóolajos párologtató, narancsos szappan, minden, amiben benne van ennek téli szürkeséget elűző, vidám színű gyümölcsnek az ereje. A csoki meg alap. :)
Hozzávalók egy 10 cm-es mini tortához:
Csokis tészta:
- 90 g cukormentes feketecsoki
- 20 g eritrit
- 2 tojás
- 50 g barnarizsliszt
- 20 g kókuszzsír
Narancsos krém:
- 2 narancs leve
- 2 tojássárga
- 200 ml mandulakrém (vagy kókuszkrém)
- 30 g eritrit
- 2 kk. kurkuma a szín miatt
- 1 tk. konjac liszt
- 1 zacskó zselatinpor
A csokit vízgőz fölött összeolvasztottam a kókuszzsírral, közben a tojásokat elkevertem az eritrittel, majd hozzáadtam az olvasztott csokit, végül a lisztet. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában 20 perc alatt megsütöttem. Szilikonformában a legjobb, de az most nem volt kéznél.
A tojássárgákból, mandulakrémből, eritritből és konjac lisztből puding-szerű krémet főztem, hozzáadtam egy kis kurkumát, majd hűlni hagytam. Közben a narancslébe beáztattam a zselatint, mikróban felolvasztottam, majd a krémhez adtam. Szinte teljesen kihűtöttem, de még kenhető maradt. A csokis tésztát három részre vágtam, a tortaformát körben sütőpapírral kibéleltem, és a tésztát a krémmel rétegelve visszatettem a formába. A hűtőben még dermedt egy órát, majd kivettem a formából. A tetejét narancshéjjal díszítettem. (össz. 85 g CH)