Szülinapok, névnapok, torták, gyümölcsök... nyár! Ilyenkor nálunk nagyon összetorlódnak az ünnepek, mindig van alkalom sütni valami finomat. Ha K-val közös programunk van, máris cinkos vigyorral dörzsöljük a tenyerünket: Na és mit sütünk? Valami nehezet! :D Így készült ez a sajttorta is, bár kifejezetten egyszerűen elkészíthetőnek mondanám. A recept a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából származik, II. évfolyam, 1. szám. Az eredeti mennyiséget feleztük, így egy 18 cm-es kapcsos formát használtunk.
A fotózásban Csoki is segített
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 10 dkg zabkeksz
- 5 dkg puha vaj
- 1 ek. cukor
- fahéj
A krémhez:
- 30 dkg natúr krémsajt vagy vajkrém
- 10 dkg tejföl
- 6 dkg cukor
- 3 tojás
- 1,5 dkg étkezési keményítő (nem értettem, miért kell megjegyezni, hogy étkezési, van, aki beletenné a ruhakeményítőt?)
- fél citrom leve és héja
- két marék friss vagy fagyasztott feketeribizli vagy bármilyen más bogyós gyümölcs
A formát kibéleltük sütőpapírral. A kekszet zacskóba téve húspotyolóval összetörtük (gyorsabb megoldásnak tűnt, mint darálni), összegyúrtuk az alap többi összetevőjével és sütőpapíros alapra simítottuk. 15 percet elősütöttük. A krém összetevőit robottal összekevertük, majd a kissé kihűtött alapra öntöttük. Beleszórtunk egy marék ribizlit. Tanulság, hogy a kapcsos formát nem árt beleállítani egy tepsibe, hogy a krém ne szivárogjon ki. Ezután 50 percet sütöttük. Szeletelés előtt jó egy éjszakát hűtőben pihentetni. Tálalás előtt a tetejére ribizli került. A család szerint ezt a tortát meg lehet ismételni, úgyhogy nem lehet rossz. :)