Ez most nem egy "mentes" recept lesz. Pár napja találtam rá erre az étvágygerjesztő túrótortára és elhatároztam, hogy a következő adandó alkalommal elkészítem. Nyáron több a vendégeskedés, összejövetelek, úgyhogy jó szolgálatot tehet egy ilyen egyszerű, minden összekeverős recept, amit az épp aktuális gyümölcsökkel dobhatunk fel. Tanulság: a tehéntúró beszerzése hétfő délelőtt némi nehézségekbe ütközik.
Az eredeti recepten semmit nem változtattam, csak szeder helyett őszibarackkal és ribizlivel díszítettem.
Hozzávalók:
- 1 kg tehéntúró
- 16 dkg felkockázott vaj
- 4 tojás
- 2 ek. liszt
- 6 ek. búzadara
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- 2 csipet só
- 1 kk. szódabikarbóna
Díszítésnek:
- 8 őszibarack
- néhány fürt ribizli
- mentalevél
A tészta alapanyagait robottal mind összekevertem, majd sütőpapírral bélelt 25 cm-es kapcsos tortaformában 50 perc alatt megsütöttem. Még sütés előtt belenyomkodtam a tetejébe a fél őszibarackokat. Sütés után néhány órát hűvös helyen tartottam, utána bontottam csak ki a formából és díszítettem.