Ahogy mindennel, a kenyerekkel és zsemlékkel is szeretek kísérletezni. Néha rákapok egy receptre és azt készítem akár két hónapig is, de néha nincs minden hozzávaló vagy ki akarok próbálni valami újat, olyankor jön az újítás. Ez a mostani nagyon finomra sikerült. Előtte egy levegősebb zsemlét készítettem köleslisztből, de a kettőt összehasonlítva rá kellett jönnöm, hogy már nem is igénylem különösebben, hogy a kenyerem, zsemlém levegős legyen. Persze élesztővel vagy több tojással ezt is azzá lehet tenni, ha valakinek az a szíve vágya. Egyébként jobban szeretek zsemlét készíteni, mint kenyeret. Biztosabb, hogy átsül és ha gyorsan menni kell valahová, nem kell szeleteléssel foglalkozni. Mindig 4 zsemlét szoktam készíteni, már előre így tervezem meg a hozzávalók mennyiségét. Így lehet könnyen egyformára elosztani az adagokat.
Hozzávalók:
-80 g (házi őrlésű) barnarizsliszt
-20 g lenmagliszt
-30 g kókuszliszt
-10 g inaktív élesztőpehely (a sajtos ízért)
-só
-szódabikarbóna, almaecet
-15 útifűmaghéj
-15 g darált chia mag (lehet útifűmaghéj is vagy fordítva)
-1,5 dl víz
-1 tojás
A vizet és a tojást külön tálban keverem össze, a többit ugyancsak. Végül összeöntöm a két részt, elkeverem, állni hagyom, majd zsemléket formázok belőle. Az inkább vizes alapú zsemléket, mint ez is, 40 percet sütöm, a több tojást tartalmazóknak elég 30 perc is, de ez sütőfüggő. (17 g CH/db.)