Régebb nem voltam egy nagy citromrajongó. Szerettem a citromlevet halon, vízben, túrótortában, de nem igazán gondoltam rá úgy, mint gyümölcsre vagy olyasmire, ami egy desszert alapját képezheti. Mióta másképp táplálkozom, átalakult az ízérzékelésem. Jobban érzem az ízeket, kevesebb só vagy édesítő kell az ételeimbe. Aki máshoz szokott, az ízre talán fel sem ismeri, hogy édességet kóstol éppen. Éppen ezért nagyon megszerettem a citromos édességeket, mert már magát a citromlevet is elég édesnek érzem. Ez a recept egy újabb jele a citrom-mániának.
Hozzávalók:
Tészta:
-50 g barnarizsliszt
-50 g kókuszliszt
-25 g eritrit
-1 tojás
-15 g kókuszzsír
Ezeket összegyúrtam, majd sütőpapírral bélelt 18 cm-es piteformába nyomkodtam. Egy jó kis módszer a bonyolult sütőformák sütőpapírral való kibéleléséhez: http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20150203-hogyan-legyek-jo-no-praktikus-tanacs-ciradas-tortaformahoz-sutopapirt.html
10 percet elősütöttem.
Citromkrém:
-2 tojássárgája
-2 dl kókuszkrém
-10 g kókuszzsír
-1 1/2 citrom leve
-1 kk. kurkuma
-30 g eritrit
-2 ek. útifűmaghéj
A tojássárgákat, kókuszkrémet, eritritet, kókuszzsírt és kurkumát összekevertem, majd krémet főztem belőle. Nem kell teljesen besűríteni, csak a tojás ne legyen nyers. Hozzákevertem a citromlevet és az útifűmaghéjat, majd hűlni és sűrűsödni hagytam. Ezután a pitetésztába öntöttem.
Habcsók:
-2 tojásfehérje
-csipet só
-30 g eritrit
A tojásfehérjéket elkezdtem felverni, majd közben hozzáadtam az eritritet és tovább vertem, amig kemény habot kaptam. Ezt habkinyomóba tettem és habcsókokat nyomtam a citromkrémre. Az egész együtt sütöttem 10 percig, amig a habcsókok kicsit megbarnultak. (össz. 50 g CH)