Mivel a főtt köles egy kis citromlével keverve már önmagában is jó tehéntúró helyettesítő lehet, a kiegészítéséhez is kiváló. A túrós alapra márványozott szilvalekvár és az avokádós csokikrém együtt nagyon különleges ízt alkot. Ehhez a recepthez innen jött az ötlet.
Hozzávalók:
- 150 g köles
- 6 dl víz
- csipet só
- 40 g eritrit
- 300 g tehéntúró
- 2 tojás
- 2 ek. cukormentes szilvalekvár
Krémhez:
- 1 érett avokádó
- 2 dl. házi kókusztej
- 20 g eritrit
- 20 g kakaópor
- 1 tk. konjac liszt
A kölest a csipet sóval megfőztem a vízben, közben a tehéntúrót összekevertem az eritrittel és a tojásokkal. Mikor a köles kicsit hűlt, összedolgoztam a túrós krémmel. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es kapcsos formába öntöttem, a tetején márványosan eloszlattam a szilvalekvárt, majd 50 percet sütöttem előbb nagy, majd kis lángon. Hűlés után került rá a krém. A krém összetevőit összeturmixoltam, sűrűsödni hagytam, majd megkentem vele a túrós alapot. Egy marék dióval megszórtam. (össz. 120 g CH)