Pünkösdkor kicsit minden a feje tetejére áll errefelé. A somlyói búcsú miatt "rajtunk a világ szeme", kétszeresen is ünnep van, a mi ünnepünk. Mi vagyunk a házigazdák, és lássuk be, - talán valamilyen belénk kódolt program vagy a megszokás miatt - jobban megy a vendégfogadás mint a vendégeskedés. Persze kinek hogy. Az ünnephez pedig hozzátartozik valami otthon-szagú.
Kenyeret sütni nem ördöngösség, sem egésznapos tevékenység, ahogy általában gondolják. Persze, ha egyszerre akarunk 6 kenyeret sütni egész hétre mezőn dolgozó embereknek, akkor már más a helyzet. Régen mindig szombaton sütötték a több kiló kenyeret a kemencében. Egy akkora mennyiség dagasztása már tényleg felért egy jó edzéssel. Így mindig vasárnap szegték meg a friss kenyeret, szombatra viszont maradt az egyhetes.
Egy fél kilós kenyér viszont, ha a kelesztést és sütést nem számítjuk (ami ugye nem munka), 10 perc alatt elkészül, és körülbelül árban is ugyanúgy jövünk ki, mint a bolti kenyérrel. A különbség a befektetett törődés, és hogy tudjuk, mi van benne (olyan búzából őrölt liszt, ami már úgysem ugyanaz, mint volt valamikor...), de leginkább, hogy mi nincs. Ha nem szeretnél térfogatnövelőt (és szivacs- vagy vatta-szerű kenyeret) enni, akkor hajrá! Amúgy a térfogatnövelő sok esetben sima aszkorbinsav (E300), azaz C-vitamin, szóval nem minden E méreg, de azért mikor 3-nál több van, akkor a "köszönöm, nem" a jó válasz. Ez most az egyik legegyszerűbb változat, de lesz még ebből kovászos is.
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű vagy Graham-liszt
- 10 dkg finomliszt (vagy teljesen teljes kiőrlésűből)
- 1 zacskó porélesztő
- 2 tk. cukor
- 1 tk. só
- 2 ek. olívaolaj
- 3,5 dl meleg víz
- 1 ek. bazsalikom
A liszteket összekeverjük az élesztővel, a cukorral, a sóval és a zöldfűszerrel. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd jól összegyúrjuk. 5 percig dagasztjuk, de tovább is lehet, mert olyan jó móka! (Az élesztőben levő B-vitamin a bőrnek is jó.) El kell válnia a táltól, és a kezünkhöz sem ragadhat. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, majd kiolajozott vagy vajazott/zsírozott tepsibe tesszük, a tetejét bevagdossuk, hogy ne oldalt legyen "dúca", és újra kb. duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és nagy lángon 40 percig sütjük. Megkopogtatva hallatszik, ha elkészült. Rácsra tesszük kihűlni.