Egy hagyományos péksütemény receptje következik. Nagggyon ragadós, nagggyon diós és mézes.
Hozzávalók:
- 60 dkg graham liszt
- 3 ek. cukor
- 1,5 zacskó porélesztő
- 200-300 ml meleg tej
- 4 tojássárga
Töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 170 g cukor
- kb. 20 dkg darált dió
- 2 dl tej és 2 tk. méz meglocsolni
A lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, összegyúrjuk a tojássárgákkal és annyi tejjel, hogy jól összeálljon, és könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Meleg helyen fél órát kelesztjük, közben előkészítjük a tölteléket. A vajat kikeverjük a cukorral, a diót megdaráljuk. A megkelt tésztát kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel, majd megszórjuk a dióval. Kanál hátával a diót kicsit belenyomkodjuk a krémbe, hogy feltekeréskor a helyén maradjon. A tésztát feltekerjük, majd 2 cm vastag csigákra vágjuk. Kivajazott tepsiben sűrűn egymás mellé tesszük. Mikor félig megsült, lelocsoljuk a mézes tejjel, és tovább sütjük, amíg szépen megpirul. Nagyon illatos lesz!