A receptet a Kifőztük magazin 2016 márciusi számában találtam, és mivel épp szülinapi torta-vadászatban voltam, le is csaptam rá. Csak pár apróságon változtattam az eredeti recepthez képest, például teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve picit kevesebb cukrot.
Hozzávalók
26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
16 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dkg szódabikarbóna
5 g sütőpor
1 csipet só
2 tojás
20 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
14 dkg tejföl
80 ml olaj
1,6 dl kávé
a krémhez:
4 tojássárgája
10 dkg cukor
3 dkg étkezési keményítő
3,5 dl tej
2 vaníliarúd kikapart magjai
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín behűtve
20 g zselatinpor
16 db Oreo keksz negyedekre vágva
1 kis üveg meggykompót
a csokoládébevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
a díszítéshez:
4 dl habtejszín behűtve
1 csomag zselatinfix (20 g)
1 teáskanál porcukor
12 db Oreo keksz
Sütőpapírkoronggal béleljük a tortaforma alját, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tészta első 5 hozzávalóját elvegyítjük. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, végül a lisztes elegyet is. Alaposan átkeverjük, a formába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Késsel körben elválasztjuk a formától, majd sütőpapírral borított tálcára fordítjuk a tésztát. Így a kissé domború teteje hűlés közben lelapul, a kész torta teteje a sima alsó rész lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk, és az alsó lapot állítható tortakarimába tesszük. (Ha ez nincs, akkor az elmosott tortaformát körben megmagasítjuk sütőpapír csíkkal, és ezt használjuk.)
A krémhez elkeverjük a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, apránként a tojáshoz öntjük, majd az egészet kis lángon kevergetve besűrítjük. Hűlni hagyjuk. A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni, utána kis lángon felolvasztjuk. A mascarponét habosra keverjük a főzött krémmel és a habbá vert tejszínnel. A zselatinhoz vegyítünk belőle 4-5 evőkanálnyit, majd ezt öntjük a habverővel folyamatosan kevert krémhez. A krém harmadát az alsó lapra simítjuk, elosztjuk rajta a darabolt keksz és a meggykompót felét, újabb réteg krém jön, megint keksz és meggy, végül a maradék krémmel zárjuk le. A tetejére illesztjük és rányomkodjuk a felső lapot, bevonjuk a gőz fölött olajjal együtt megolvasztott csokoládéval, és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük a tortát.
A díszítéshez habbá verjük a tejszínt a zselatinnal, a cukorral, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. 12 rózsát nyomunk belőle körben a tortára, majd mindegyikbe 1-1 kekszet állítunk.
Save