Nyár elején készítettem el ezt a tejespitét (clafoutis) meggyel, de olyan hamar elfogyott, hogy nem volt időm lefényképezni. Azóta őrizgettem a recept vázlatát, végül rég lejárt a meggyszezon, sőt, lassan minden gyümölcs szezonja, úgyhogy nem maradt már választásom, mint lefagyasztott feketeribizlit használni. Bármely fagyasztott vagy idénygyümölccsel elkészíthető, és hamar elkészül, igazi "last minute" sütemény.
- 400 ml híg kókusztej (itt beszerezhető)
- 2 tojás
- 40 g eritrit (itt beszerezhető)
- 30 g barnarizsliszt /25 g hajdinaliszt
- 15 g útifűmaghéj
- csipet só
- 200 g fekete ribizli /300 g meggy
A kókusztejet elkevertem a tojásokkal és az eritrittel, majd hozzáadagoltam a lisztet és az útifűmaghéjat. Jól összekevertem, hogy ne legyen csomós. Egy sűrűbb palacsintatészta állagú krémet kapunk. Ebbe kevertem bele a feketeribizlit. Ha nagyobb gyümölcsdarabokat használunk, azt a tepsiben szórjuk a tésztára. Kb. 20x30-as tepsiben sütőpapíron 30 percet sütöttem. (össz. 70 g CH)