Ezt a receptet itt találtam pár napja. Megmaradt 2 tojásfehérjém (ez nálam nagyon ritkán fordul elő, de ezen a recepten felbuzdulva igyekezni fogok, hogy még történjen ilyen) és azon morfondíroztam, hogy mit is készítsek belőle. Talán totut? Aztán a múltkori totu receptemet megnézve rájöttem, hogy két fehérjéért nem érdemes ezzel foglalkozni. Akkor eszembe jutott ez a zsemle recept, ami 4 tojásfehérjével készül, hát féladagot készítettem. Most csak kis részét helyettesítettem a mandulának kókuszliszttel, legközelebb más lisztekkel is próbálkozni fogok.
Hozzávalók 4 db.-hoz:
- 100 g őrölt mandula (ebből 7 g a maradék kókuszlisztem volt)
- 30 g útifűmaghéj
- szódabikarbóna
- 2 evőkanál almaecet
- 2 tojásfehérje
- só
- 1,1 dl forró víz
A vízzel azért vigyázni kell, mert ha egyenesen ráöntjük a tojásfehérjére, akkor megfőzzük vele. :) Mindent összekeverünk, kicsit dagadni hagyjuk, majd vízes kézzel zsemléket formázunk. 45 percig sütjük. Nagyon szépen megnőnek, puhák és levegősek lesznek. Már csak az a kérdés számomra, hogy ugyanilyen jó állagú lesz-e mondjuk hajdinalisztből is? (22 g CH, 5,5 CH/db.)